Behandelmethoden

Een psycholoog kan geen gedachten lezen, een oplossing uit de lucht toveren of een probleem voor je oplossen zonder dat je daarvoor zelf iets hoeft te doen. Wij weten niet meteen wat er aan de hand is zonder jou te kennen en we kunnen ook geen wonderpil voorschrijven waardoor al je problemen ineens weg zijn. Wel stellen we veel vragen, luisteren we goed naar je en vragen we of we begrijpen wat je zegt. We helpen jou om jezelf beter te begrijpen. Hoe we dat doen?

Er bestaan veel soorten psychologische behandelmethoden. Dit maakt dat er voor elke persoon een geschikte behandeling is. Bovendien is het altijd mogelijk om de diverse methoden te combineren in jouw persoonlijke behandelplan. Wij maken binnen de behandelingen onder andere gebruik van de onderstaande behandelmethoden. Na de intake kijken we samen welke aanpak het beste bij jou, je klachten en je hulpvraag past.

We bieden deze behandelingen op onze locatie en/of online aan. Voor beide opties geldt dat de kwaliteit van de behandeling en het persoonlijke contact voorop staan.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie is een actieve en doelgerichte vorm van psychotherapie. Samen met je psycholoog breng je je problemen en klachten in kaart en stel je concrete doelen op. Binnen de behandeling werk je aan gedachten en gedrag die je in de weg staan. Ook oefen je met alternatieve gedachten en gedragingen. Je leert jezelf dus anders denken en doen. Zo creëer je meer vrijheid voor jezelf en nemen je klachten af. CGT is dus een actieve therapie, waarmee je in het dagelijkse leven direct aan de slag gaat.

Eye Movement Desensitisation Reprocessing (EMDR)

Vrij vertaald betekent Eye Movement Desensitization and Reprocessing het opnieuw uitdoven en verwerken van emoties door snelle oogbewegingen. Het is een therapievorm voor mensen met een trauma, zoals door een overval, mishandeling of seksueel geweld. Tijdens EMDR wordt het verwerkingsproces opnieuw opgestart. Terwijl je terugdenkt aan de traumatische gebeurtenis, beweegt er iets snel heen en weer voor je ogen. In je hersenen worden zo twee processen tegelijk in werking gezet: aandacht en geheugen. Deze zitten elkaar in de weg. In dit proces gaat het geheugen, en dus je trauma, naar de achtergrond.

https://www.youtube.com/watch?v=FubVAveULcU
​​

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Deze methode gaat ervan uit dat veel lijden wordt veroorzaakt doordat je probeert op een verkeerde manier van je lijden af te komen. Pogingen om innerlijke pijn op te lossen, kunnen je leed juist vergroten. Acceptance is acceptatie. Commitment betekent betrokkenheid. ACT moedigt je aan om je pijn te accepteren en actief keuzes te maken in je leven. Deze methode is niet gericht op het uitwissen van je klachten, maar op het verbeteren van je leven waar deze klachten nog altijd aanwezig zijn. Tijdens de ACT beleef je actief je negatieve gevoel. Daardoor leer je omgaan met je innerlijke pijn en gaat deze niet onnodig je leven overheersen. Dit element van ACT lijkt op Mindfulness.

KOP-model

Binnen een behandeling maken we vaak gebruik van het KOP-model, oftewel: Klacht = Omstandigheden x Persoonlijke stijl. Het model gaat ervan uit dat jouw klachten (K) altijd te maken hebben met de dingen die jij hebt meegemaakt (O) en de persoon die je bent (P). Het is een werkmodel waarmee je inzicht krijgt in de oorzaken van je klachten en wat je eraan kunt doen. Het is een goede leidraad voor een kortdurende psychologische behandeling. Het geeft je grip op de situatie waarin je je bevindt en de rol die je daarin speelt. Samen met je psycholoog ga je op zoek naar oplossingen en handvatten. Zo leer je omgaan met de gebeurtenissen waardoor je psychische klachten zijn ontstaan.

Direct en persoonlijk contact met onlinebehandeling